Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Szigetszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1898-ban alakult, és az óta is folyamatosan működik településünkön. Elődeink nagy segítőkészséggel és szakértelemmel végezték önkéntes tevékenységüket, figyelve arra is, hogy tudásukat és elkötelezettségüket átadják a következő generációknak. Ennek köszönhetően, egyesületünk jelenleg 28 taggal rendelkezik. Szerződésben állunk a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, tevékenységünket az ő felügyeletük alatt végezzük. Tagjaink folyamatos képzéséről a Katasztrófavédelmi Igazgatóssággal közösen gondoskodunk. Tagjaink között jelenleg 7 fő rendelkezik a tűzoltáshoz szükséges végzettséggel.

Fontos megemlíteni, hogy esetünkben egy olyan civil szervezetről van szó, amely tagjai önként, ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejükben végzik tevékenységüket, veszélyeztetik életüket a tűzoltás vagy műszaki mentés során, átérezve a civil felelősségvállalás szükségességét.

Baráti és szakmai kapcsolatot tartunk fent a németországi testvérvárosunk, Vellmar tűzoltó egyesületével. Nekik és Vellmar városának köszönhetően egy korszerű Mercedes-Benz 1120AF típusú tűzoltó autót kapott településünk. Pályázataink segítségével folyamatosan fejlesztjük eszközállományunkat. A Magyar Falu Pályázaton belül elnyert támogatással pedig, 2022-ben fel tudjuk újítani a tűzoltó szertárunkat, műszakilag megfelelő, és vonzó helyszínt biztosítva jelenlegi, és leendő tűzoltóinknak.

Végzett tevékenységeink és önként vállalt feladataink összefoglalása: tűzoltás (épület, jármű, erdő), műszaki mentés, favágás, szivattyúzás, egyéb kárelhárítás, rendezvénybiztosítás, óvodák és iskolák részére tűzoltási bemutatók tartása, iskolai táborok programjainak színesítése, felnőttek részére lakástűz megelőzési oktatás, illegális hulladéklerakások felszámolása, idős emberek segítése.

 

Magyarországon a szervezett tűzoltóság megalapítása gróf Széchenyi Ödön nevéhez fűződik. Nagylelkű támogatásával és segítségével 1863-ban alakult meg a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egylet. Felismerte az országos tűzvédelem fontosságát és jó szervező, érdekérvényesítő képességének hála, 1870-ben megalapította a Magyar Országos Tűzoltó Szövetséget, majd nem sokkal rá az önkéntes tűzoltóság intézményét. Szívén viselte, és fontosnak tartotta az önkéntes tűzoltók elhivatottságát és feladatát. Ez látszik abból is, hogy bár ő alapította mindkét intézményrendszert, mégsem az országos, hanem az önkéntes tűzoltóságnak lett a főparancsnoka.

Mindössze 28 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a haladó szellemiségű korabeli lakosok, itt Szigetszentmártonban is megalapítsák az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Ez 1898-ban történt.

 

„Legszentebb feladatunk a bajbajutott emberek mentése” - Gróf Széchenyi Ödön

 

 

Szigetszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2318 Szigetszentmárton, Templom utca 1.

Adószám: 18663561-1-13

Nyilvántartási szám: 13-02-0001560

Bankszámla szám: 51700234-10401158